Choroby i szkodniki warzyw kapustnych

Młode siewki bywają porażone chorobą grzybową zwaną zgorzelą siewek kapustnych albo czarną nóżką. Objawia się ona brunatnie- niem i przewężeniem szyjki korzeniowej i przyziemnej części łodygi. Rośliny przewracają się i giną. Choroba ta występuje najczęściej w inspektach, w których rośliny rosną zbyt gęsto i nie są dostatecznie wietrzone. Chorych roślin nie należy sadzić, gdyż wkrótce zginą. Na siewkach występuje również mączniak rzekomy kapustnych, który może porażać także rośliny starsze. Jest to choroba grzybowa, którą poznajemy po szarym puszystym nalocie na spodniej stronie młodych liści. Silniej porażone liście zwijają się i zasychają. Groźną chorobą, porażającą głównie kapustę, kalarepę i kalafiory, a także rzepę i brukiew, jest kiła kapusty. Choroba ta występuje na korzeniach roślin starszych w postaci licznych guzów różnej wielkości, początkowo twardych i jasno zabarwionych, potem ciemniejących i gnijących. Roślina więdnie i zamiera. Kapustę w różnych fazach rozwojowych może porażać choroba zwana bakteriozą naczyniową. Objawia się ona w postaci żółtych plam na liściach, szybko ciemniejących i wysychających oraz czernienia nerwów liściowych i łodyg. Na prze- krajanym ogonku liściowym lub łodydze można zobaczyć ciemny pierścień, z którego wydzielają się krople śluzu, zawierającego bakterie. Porażone rośliny żółkną i giną.

about author

admin

related articles