Kalepra

Kalarepę uprawia się z rozsady. Z przeznaczeniem na zbiór wczesny sieje się nasiona w pierwszych dniach marca do inspektu zimnego. Rozsada powinna być gotowa do wysadzenia po 40-50 dniach; na zbiór w lipcu wysiewa się nasiona odmian średnio wczesnych w inspekcie zimnym w połowie kwietnie. Przewidując zbiór jesienny, wysiewa się nasiona odmian późnych na rozsadniku w maju i sadzi do gruntu w czerwcu; nasiona odmian wczesnych wysiewa się w lipcu, a sadzi w sierpniu. Rozstawa dla odmian wczesnych wynosi 20-25X20 cm, dla późnych 30-40X30 cm. Gdy kalarepa zaczyna tworzyć zgrubienia, zasila się ją saletrą amonową lub saletrzakiem w dawce 10 g/m2. Do zbiorów przystępuje się, gdy zgrubienie odmian wczesnych osiągnie średnicę ponad 4 cm i 5-6 cm u odmian późnych; zgrubienia zbyt wyrośnięte są zdrewniałe i mniej smaczne. Wyróżnia się odmiany białe i niebieskie. Najwcześniejszą z gruntowych odmian kalarepy jest Dworskyego, barwy jasnozielonej, średniej wielkości, smaczna. Późniejsza o 4-6 dni jest Wiedeńska Biała, barwy białozielonej, nieduża, szybko drewnieje, wrażliwa na niskie temperatury. O podobnych cechach jest Wiedeńska Fioletowa o barwie fioletowej. Średnio wczesna jest Delikates Biała, średniej wielkości, barwy białozielonej, szybko drewnieje, na spożycie letnie i jesienne. O podobnych cechach, lecz różniąca się zabarwieniem, jest Delikates Fioletowa. Późnymi odmianami są: Niebieska Masłowa, średniej wielkości, barwy lila, długo nie drewnieje i Goliat Biała, duża, jasnozielona, od posadzenia do zbioru rośnie 70-85 dni, nadaje się do przechowania do lutego.

about author

admin

related articles