Kapusta brukselska

Kapusta brukselska należy do warzyw najbogatszych w białko. Zamrożona nie traci wartości. Częścią jadalną są główki średnicy 2-6 cm, wyrastające w kątach liści pędu. Jest ich przeciętnie na roślinie 40-60 sztuk. Uprawia się ją jako poplon, wysiewając na rozsadniku od połowy kwietnia do połowy maja. Rozsadę wysadza się na stałe miejsca w początku lipca, w rozstawie 60X60 cm. Do zabiegów specjalnych należy ogławianie, czyli usuwanie samego wierzchołka pędu brukselki. Ogławianie to wykonujemy, gdy w kątach większości liści zawiązały się już główki, a najstarsze z nich w dolnej części rośliny mają średnicę co najmniej 1,5-2 cm. Zbiór główek przeprowadzamy stopniowo w miarę ich dojrzewania, zwykle w październiku i listopadzie. Po przymrozkach główki są słodsze. Kapusta ta jest wytrzymała na mróz i może być pozostawiona na zagonie do późnej zimy, nie tracąc wartości smakowej. W Polsce poleca się do uprawy sześć odmian; pięć z nich: Karpo F, Valiant F? Lancelot F,, Akropolis F? Lunet F,, Citadel F? to mieszańce, charakteryzujące się między innymi wysokim i wyrównanym plonem, oraz jedna odmiana polskiej hodowli ? Maczuga.

about author

admin

related articles